Heeft u vragen? Neem contact met ons op

Home > Geschiedenis

Geschiedenis

Mei 1983: Op een ledenvergadering van de Skiclub "De Wolfskamer" wordt gevraagd of iemand iets weet om de naam "Wolfskamer" bekendheid te geven. Hans Bos, fervent skiër en hardloper (nog steeds), stak (uiteraard) zijn vingertje omhoog, dat hij wel even een trimloopje op poten zou zetten voor de club. In de omgeving zelf totaal onbekend, Hans woonde destijds in Zaandam, belde hij de organisatie van het trimloopboekje op en liet meteen maar 4 lopen noteren: oktober, november, december en januari. Na twee jaar werd het aantal teruggebracht tot 3 lopen.

Over een parcours was nog helemaal niets bekend. Het moest in ieder geval 10 km en 5 km worden, zo exact mogelijk gemeten, want bij Hans is de afstand absoluut correct of het nu een trimloop of een wedstrijd betreft. Het geluk lachte hem toe, want al redelijk snel werd er een prachtig, windbeschut parcours gevonden van precies 10 en 5 km. Met behulp van enkele skiclubvrienden/dinnen begonnen we de 1e Wolfskamerloop met ongeveer 70 deelnemers.

Maar al vrij snel steeg dit aantal tot ongeveer 300. Dit trok in 1988 de aandacht van AV Zuidwal in Huizen. Hans werd benaderd door de heer Godlieb, vader van de bekende loper René, met het voorstel om van de Wolfskamerloop een officiële KNAU-wedstrijd te maken. En zo geschiedde. In 1990 en 1991 sponsorde Michel Lukkien deze wedstrijd, hetgeen natuurlijk meer én betere lopers/loopsters aantrok. Het deelnemersaantal steeg door tot ongeveer 450 per loop.

Een kort filmpje van deze wedstrijd in 1991

Ook de parcoursrecords over de 10 km werden behoorlijk scherper gesteld:

  • Tonnie Dirks 28.50
  • Bert van Vlaanderen 28.59
  • René Godlieb 29.10
  • Christine Toonstra 32.37

Bert en René liepen trouwens al mee toen het nog een trimloop was. Verder waren destijds nog de volgende dames aanwezig: Marjan Freriks, Anne van Schuppen, Krijstijna Loonen, die voor goede prestaties zorgden. Helaas werd in 1992 de sponsoring stopgezet, maar het aantal deelnemers is hierdoor nauwelijks gedaald en de winnende tijden liggen nog steeds op redelijk niveau: ongeveer 31 minuten bij de heren en rond de 37 minuten bij de dames.

(Bovenstaande gold tot vóór de 50e editie, daarna is het parcours sterk gewijzigd en zijn we opnieuw begonnen met het registreren. Thans staat het parcoursrecord op naam van Fransua Woldemairiam 31.49 en Marjolein Secrève 38.17)

Zondag 8 november 1998 was het alweer de 48e aflevering. Hans Bos zelf is nog slechts zijdelings betrokken bij de Wolfskamerloop. Dit om de volgende redenen: Hij woont nu eigenlijk te ver weg: Wijk aan Zee. Ook zit hij in de commissie Wegatletiek van zijn eigen vereniging de A.V. Zaanland, hetgeen ook de nodige tijd opeist.

Zondag 6 december dus de 50e editie, iets waar Hans echt wel trots op is. En... ik loop hem zelf mee, iets waar ik in 49 afleveringen nog nooit aan toegekomen was, aldus Hans. De 50e Wolfskamerloop moet een groots opgezet festijn worden met ongeveer 1000 deelnemers op een eenmalig alternatief parcours. Er zijn een paar grote sponsors aangetrokken. Er zijn onderhandelingen met diverse toppers m/v en subtoppers m/v. Op dit moment zijn helaas nog geen namen bekend. Zo zie je maar waar het opzetten van een trimloopje al niet toe kan leiden....

 Met dank aan Hans Bos

 Bron: Looptip van de maand, Runnersworld uitgave 19 november 1998.